De tre viktigste målene man bør fokusere på om man skal drive online business er for det første å anskaffe kunder, sørge for inntjeningsmuligheter og i tillegg bygge et godt merkeomdømme. Digital markedsføring kan spille en viktig rolle når det kommer til suksess på disse feltene.
En online business må forholde seg til et enormt internett, samtidig som konkurransen der er stor, og den blir bare større. Derfor kan det være helt avgjørende for virksomheten din hvorvidt du har en god digital strategi som sørger for at du står frem i mengden.
Å drive virksomhet på nett er svært annerledes fra å drive en fysisk butikk kunder kan besøke. Det tar lang tid, samt at det krever strategisk arbeid, å bygge omdømme, skape merkesynlighet og få kundenes tillit.
Heldigvis behøver man ikke skyte totalt i blinde, det finnes en rekke tips og triks for hvordan man kan sørge for at virksomheten lykkes, men man er nødt til å ha kunnskap om det markedet man befinner seg på. Man må forstå at online business krever andre strategier enn fysisk butikkdrift, og man må forstå viktigheten av å lære seg ihvertfall de grunnleggende elementene av digital markedsføring.
I dette blogginnlegget skal jeg skrive om nettopp dette – jeg skal ta for meg fem digitale markedsføringsfaktorer som alle bidrar til suksess. Jeg skal definere hva de ulike faktorene er, og forklare hvordan dette kan hjelpe din virksomhet på nett.
De faktorene jeg skal presentere i dette innlegget er: Organisk søk, innholdsmarkedsføring, markedsføring på sosiale medier, SEO (mobil) og lead generation.
Organisk søk (SEO)
Når noen som bruker internett skal finne frem til noe, er søkemotorer det første de som regel tyr til. Som oftest er dette Google. Derfor er det viktig at man setter seg inn i hvordan disse søkemotorene fungerer, slik at man faktisk kan dra nytte av funksjoner der man har mulighet. Mye av nøkkelen her ligger i hvordan du optimaliserer din egen side, altså hvordan du designer den. Man vil jo helst at de som søker etter noe relevant til din virksomhet faktisk skal få din nettside opp i søkeresultatet sitt. Hvis du evner å skape robust søkemotoroptimalisering, også kalt SEO, vil dette bidra til at du får mye mer kontroll over det vi kaller organisk søk.
Hva er organisk søk?
Enkelt forklart er organisk søk den resultatopplistingen du finner i søkemotorer. Dette rangeres i prioritert rekkefølge basert på ulike faktorer. Motsatsen til organisk søk er de resultatene som havner øverst grunnet annonsering og betaling. Som regel ser man lett forskjell på hvilke resultater som er, og som ikke er, organiske.
Organisk søk har endret hele modellen for hvordan verden handler sammen. Tilgang til søkemotorer gir forbrukere informasjon som de bruker til å søke etter de beste produktene og tjenestene som gir mest verdi for pengene. For å putte søkemotorenes makt i perspektiv kan man si at det foretas mer enn 2 billioner søk på Google i året, og i E-handelsrapporten for 2014 svarte over 40% av norske respondenter at de orienterer seg på Google før de foretar kjøp på nett. Dette fører til at evnen til å bli gjenfunnet på det organiske søkeresultatet er helt kritisk.
Hvordan havner du på toppen?
Vi holder oss til Google, som er den mest sentrale søkemotoren i dette tilfellet. For å rangere aktuelle nettsider brukere eksponeres for i det organiske søkefeltet ser Google´s algoritmer på faktorer for eksempel som geografi, tilsynelatende kundetilfredshet gjennom vurderinger og anbefalinger, samt hvilken relevans din nettside har for den som søker.
Søkemotoroptimalisering (SEO)
Søkemotoroptimalisering er metoder for å gjøre nettsider mer tilgjengelig for det som kalles søkemotorenes indekseringsbot, altså motorenes modeller for å rangere resultatsidene. Denne indekseringsboten henter automatisk sider som den igjen systematiserer. Siden det er vanskelig for en søkemotor å vite ting nøyaktig om alle nettsider, foregår rangeringer ut i fra ulike algoritmer som stadig oppdateres. Noe kunnskap kan uansett være verdt å tilegne seg – kunnskap som kan hjelpe deg å integrere organisk søk i din virksomhetsstrategi.
Mye av søkemotoroptimaliseringen er knyttet til selve nettsiden din, mens man også kan manipulere faktorer på utsiden. For eksempel kan du få andre til å lenke til ditt eget nettsted. Noen søkemotorer verdsetter også nettsteder som lenker til sider hvor besøkende kan redigere innhold. Vær dog påpasselig med slike strategier, da slikt av mange anses som upopulært “spam”.
SEO – inne på selve nettstedet
Av ting du kan optimalisere inne på selve nettsiden din har man faktorer som hvordan HTML-elementer bruker, hvor søkebegrepet er nevnt i teksten din, hvordan ord står i forhold til teksten og om andre nettsteder bruker samme begreper.
Det var en stund populært å skrive såkalt “usynlig” tekst på nettsidene sine, ved at man publiserte spamtekst i samme farge som bakgrunnen, slik at det ble usynlig. Da kunne man for eksempel skrive “digital markedsføring” hundre ganger uten at de som besøkte siden oppfattet dette. Googles søkemotor oppfattet det derimot, noe som førte til at slike nettsider fikk høye rangeringer. Selvfølgelig har Google funnet ut av slike triks for lengst, og i dag blir slike forsøk på “juks” straffet med utestengelse fra søkemotoren. Det kan derimot kanskje gi et litt klarere bilde på hvordan søkemotorene jobber, og poengtere viktigheten av hvor smart det er å ha en strategisk plan rundt hvordan du formulerer deg skriftlig.
Innholdsmarkedsføring (Content Marketing)
Innholdsmarkedsføring er en strategi som går ut på å rett og slett produsere innhold som er av interesse for virksomhetens potensielle kunder. Ofte vil slik innholdsmarkedsføring skje ved at en virksomhet lager en nettside eller en blogg om et bestemt tema, hvor de publiserer relevant innhold. Dette fører til at potensielle kunder får disse nettsidene opp som søketreff når de søker etter samme emner og problemstillinger.
Innholdsmarkedsføring har utviklet seg som respons på at Google endret reglene for deling av søkeord i søkemotoren og annonserte at søkefraser ikke er mulige å hente ut fra organiske søk. Denne strategien bidrar til at virksomheten kan få gratis profilering på for eksempel Google´s søkemotor. I tillegg sørger innholdsmarkedsføring for at du skaper og distribuerer verdifullt innhold i dine egne kanaler, som fører til at du tiltrekker deg engasjert og tydelig definerte målgrupper, som du kan skape langsiktige relasjoner med.
Kvalitetsinnhold er sentralt
Før nettsiden din har store besøkstall, eller du skaper brukerforpliktelser og genererer “leads”, må du sørge for at nettsiden består av kvalitetsinnhold. Å markedsføre innhold gjennom for eksempel blogg og sosiale nettverk er den beste strategien for å tiltrekke seg høy trafikk gjennom søkemotorene, fordi søkemotorene er veldig glade i kvalitet og originalt innhold. Det vil si at dersom du ønsker å se din virksomhets nettside få høy plassering på søkeresultatene til for eksempel Google, bør du fokusere stort på å skape kvalitetsinnhold ved bruk av både tekst, lyd, video og bilder.
Noe annet enn tradisjonell markedsføring
Det er viktig å merke seg skillet mellom tradisjonell markedsføring og innholdsmarkedsføring. Innholdsmarkedsføring krever at innholdet du publiserer ikke handler om deg, men om kundene dine, at du leverer kontinuerlig løsninger på dine kunders problemer. Poenget med innholdsmarkedsføring er at når du kommuniserer med potensielle kunder, så vil du endre måten de tenker for alltid, dersom du sørger for å gi dem økt forståelse og kunnskap om noe.
Konkrete tips er å fortelle inspirerende historier, være transparent og åpen for å bygge tillit, personalisere der det er mulig for å skape emosjonell tilknytning mellom kunde og merkevare, samt benytte visuelt innhold.
Sosiale medier (Social Media)
Kanskje er ikke budsjettet ditt skyhøyt enda. Da er det greit å vite at markedsføring på sosiale medier faktisk er den beste og billigste måten du kan bygge opp et eget merkeomdømme. Du behøver i grunn heller ikke kunne så mye om sosiale-medier-strategier fra før, siden mange virksomheter tilbyr strategiveiledning til en vennlig pris – men det er alltid en fordel å sitte med kunnskapsressursene selv, da det gjør ting en del enklere.
Det som er så bra med sosiale medier er at det er lett for brukere å engasjere seg. Det er enkelt for brukere å reagere på ting, og du har en gylden mulighet til å benytte deg av potensielle nettverkseffekter.
Ta vare på dine sosiale plattformer
Etterhvert som virksomheten opplever suksess, kan det være lurt å ta vare på disse sosiale mediene, selv om man kanskje får nye og mer spennende plattformer. Mange store merkenavn benytter nemlig sine sosiale medier som klageplattformer, siden det er mye enklere å håndtere klager her enn på andre plattformer. Da får man det også eventuelt separat fra de mer “profesjonelle” plattformene.
Mobil SEO (Mobiloptimalisering)
SEO kan ses som grunnlaget du legger for all annen digital markedsføringsaktivitet. I en tid der mobilbrukere øker, blir det viktig for en online business å kunne “treffe kunder på farten”. Mange bruker søkemotorer som Google når de er ute og forflytter seg, og derfor kan det være smart for virksomheten å sørge for søkemotoroptimalisering med tanke på mobil og lokasjon. Google bruker for eksempel ulike algoritmer når det kommer til å poste resultater på statiske enheter kontra mobile enheter som forflytter seg. Dette fører til at virksomheten din kan være rangert høyt på desktop-søk, mens du faktisk kan være totalt usynlig for potensielle kunder som foretar mobilsøk.
«Mobilvennlig» og mobil SEO er ulike ting
Hvis du ikke har et mobilvennlig nettsted, risikerer du å miste publikum som bruker mobile enheter til søk. Dette er kritisk siden flere og flere stadig foretar kjøpsbeslutninger direkte fra mobil. Det som er utfordringen er å faktisk rangeres høyt her. Det holder ikke å ha mobilvennlig design, eller kjøpe seg et mobilvennlig nettsted. Googles rangeringssystem baserer seg på nettsteder som er optimalisert for mobilsøk, så du bør implementere en mobil SEO-strategi for mobilsøk på en helhetlig og effektiv måte. “Mobilvennlig” vil bare si at nettsiden ser bra ut på mobilen din, og har lite å si for om du får besøkende i første omgang. Det er hundrevis av faktorer som påvirker nettsidens mobile rangering ut over dette.
Hovedsakelig er mobile søkeresultater målrettet og unike for de enkelte brukere, og de tar hensyn til hvor brukeren er samt hva personen sannsynligvis ønsker å oppnå.
Lead Generation
Når din online business adopterer faktorene som er nevnt, vil generering av leads foregå på egenhånd ettersom brukere får nødvendig informasjon og utvikler tillit til merket ditt.
Leads kan forstås som potensielle kunder, altså personer som har vist interesse i din virksomhets produkter eller tjenester, på en eller annen måte. Det finnes ulike måter å definere hva som kvalifiserer til at en person karakteriseres som en lead, men det kan for eksempel være at vedkommende har besøkt X antall sider på nettsiden din, eller har åpnet X antall email du har sendt.
Leadsgenerering betegnes deretter som den prosessen der du faktisk tiltrekker deg fremmede til leads. Det handler altså om at du finner ulike måter å tiltrekke folk til virksomheten din på, og få de til å faktisk gjøre noe som viser interesse. Derfor bør ditt publiserte innhold være godt nok til at besøkende returnerer for mer senere.
Det som er så flott med leadsgenerering er at det faktisk blir de potensielle kundene som selv tar initiativ til å skape en relasjon med din virksomhet, og ikke omvendt. Det du bør gjøre når noen for eksempel har gitt deg sin e-postadresse i bytte med innholdsprodukter på nettsiden din, er å tilby vedkommende dybdeinnhold i bytte mot enda mer informasjon som kan hjelpe deg til å senere selge noe til vedkommende.
Kildelitteratur:
https://mediacom.no/2014/12/03/organisk-sok-blir-stadig-viktigere/
https://no.wikipedia.org/wiki/S%C3%B8kemotoroptimalisering#Innholdsmarkedsf.C3.B8ring_som_s.C3.B8kemotoroptimalisering
http://contentmarketing.no/innholdsmarkedsforing-eksempler-gjort-riktig/
https://searchplanet.no/seo/mobil-seo/
http://blogg.markedspartner.no/leadsgenerering-for-dummies
http://blogg.markedspartner.no/hva-er-et-lead-og-hva-er-et-prospect
Simen Ellevset
januar 27, 2017 @ 1:20 pm
Et veldig godt og oversiktlig innlegg, som ga meg nyttig innføring i «Lead Generation». Noe som jeg aldri har vært borti før 🙂
Even Ødegård
januar 27, 2017 @ 10:14 pm
Bra innlegg 🙂
En annen ting som er viktig er å ha fokus på å samle e-postadresser slik at du slipper å hente inn nye kunder hele tiden og heller komunisere mot de om allerede har vist interesse.
En god liste er (nesten) uvurdelig 🙂
aklevfoss
januar 28, 2017 @ 9:20 pm
Tusen takk for kommentar og tips til momenter jeg kan fylle inn for å forbedre innlegget mitt! Det er gull verdt 🙂
Affiliatemarkedsføring kan gi din nettbutikk flere treff
februar 1, 2017 @ 9:38 pm
[…] og til slutt bli betalende kunder. Jeg har tidligere skrevet om økt synlighet gjennom blant annet SEO og innholdsmarkedsføring, men i dette innlegget skal jeg fokusere på en annen mulighet bedrifter kan benytte seg av for å […]
Sosiale medier eller SEO? Lær deg å kombinere markedsføringskampanjer
februar 16, 2017 @ 10:20 am
[…] den digitale markedsføringen din. Jeg har tidligere skrevet et blogginnlegg om viktigheten av SEO her, fordi størsteparten av dagens forbrukere foretar Google-søk før de tar en kjøpsbeslutning. Vi […]
Programmatisk Annonsering - En Ultimat Guide For Annonsekjøp Digitalt
april 1, 2017 @ 9:45 am
[…] kunder som aktivt søker etter produkter og tjenester du tilbyr. (Jeg har skrevet et innlegg om SEO her.) Dette er tiltak man selv optimaliserer gratis, men mange synes betalt annonsering i tillegg er […]
Terje Finsrud
april 14, 2017 @ 7:06 am
Hei
Hva kan være rimeligste måte å markedsføre nettsiden min på, fortrinnsvis for å få tak i klienter på Østlandet? Jeg skjønner lite av dette, men har en nettside.
aklevfoss
april 14, 2017 @ 11:25 am
Hei Terje!
Hvis du tenker på en markedsføringsaktivitet vil jeg anbefale deg å ta en titt på betalt søk gjennom «Google AdWords». Ved en slik markedsføring vil du kun betale for synligheten når potensielle kunder faktisk klikker på annonsene dine, noe som etter min erfaring fungerer godt om målet ditt er å øke synlighet og kjennskap til nettsiden din. Gjennom AdWords kan du målrette annonsene dine svært spesifikt, som for eksempel mot folk som befinner seg på Østlandet som i ditt tilfelle.
Dersom du har en Google Analytics konto knyttet til nettsiden din, vil du ganske enkelt kunne koble denne til en AdWords-konto, slik at du kan følge med på all aktivitet som kommer gjennom annonsene dine.
Legger ved en lenke hvor du kan lese litt om AdWords her: https://adwords.google.com/home/how-it-works/
Jeg har også med min medstudent laget en liten introduksjonsvideo her: http://www.annsofiklevfoss.com/innforing-google-adwords/
Ta en titt på hvilke muligheter du kan få ut av Google AdWords, så kan du ta kontakt med meg på a.klevfoss@gmail.com dersom du skulle ha ytterligere spørsmål!
Terje Finsrud
april 15, 2017 @ 9:46 am
Jeg har en tjeneste der – sender deg en mail. Sender deg også nødvendig info om du vil kikke på adwordskontoen. Lurte også på markedsføring via facebook.