Viktigheten av god og riktig markedsføring blir stadig viktigere for virksomheter. I et marked preget av sterk konkurranse tyr de aller fleste til digital markedsføring på en eller annen måte. Stort sett fokuseres det på plattformer som Facebook og Instagram, men uttrykk som søkemotoroptimalisering (SEO) begynner å bli mer vanlig. Med økt kunnskap prøver mange også å oppnå flere kunder gjennom SEO.
Problemet oppstår når ressursene ikke strekke til, og man må prioritere mellom SEO og strategier på sosiale medier. Noen ganger klarer man å finne en balanse, men andre ganger kan man ende opp med mer desperate krampetrekninger som ikke bunner i noe faglig strategi.
Å drive med SEO er en smart strategi i seg selv. Markedet vokser og endres, og man er nødt til å følge utviklingen og tilpasse seg, om man har ambisjoner om langsiktig suksess. En annen egenskap som er helt kritisk er evnen til kontinuerlig revurdering og revidering av sine markedsføringsstrategier. Ikke bli altfor komfortabel med det du gjør i dag, for du må være endringsvillig i måten du jobber med markedsføring på. Det er ikke sikkert “give away- konkurranser” på Facebook vil være like effektfullt for alltid.
Fokus på ett sted
Mange har fått øynene opp for den “gratis reklamen” man kan få gjennom Googles søkemotor, bare man bruker tid på å sette seg inn i hva det organiske feltet prioriterer. For mange kan sikkert dette synes som fremtiden, og dersom man oppnår gode plasseringer i søkefeltene vil dette være motiverende for videre arbeid med søkemotoroptimalisering. Det gjør det forståelig at det for mange kan være vanskelig å finne den perfekte balansen mellom SEO og sosiale medier med brukerengasjement, ofte med det utfall at all tid og fokus rettes mot en av de.
Fordeler ved markedsføring på sosiale medier
Alle som starter opp en virksomhet vet hva sosiale medier er. Derfor kan det kanskje være lett å fokusere på det kjente fremfor strategisk fokus også på SEO. Markedsføring på sosiale medier handler i hovedsak om brukererfaring og relasjonsbygging med mennesker “her og nå”. Vi vet at markedsføringskampanjer som kun fokuserer på promotering fungerer dårlig. Det beveger vi oss i stadig større grad vekk fra, til fordel for kampanjer som fokuserer mer på mennesket, altså kunden din. Gjennom bruk av sosiale medier får du muligheten til å faktisk lytte til kunden din og få verdifull informasjon, som igjen kan føre til større grad av “anbefalinger” gjennom likerklikk, delinger, kommentarer og så videre.
På sosiale medier har man også mulighet til å svare raskt på kommentarer og eventuelle klager kunder og interessenter presenterer for deg. Dersom kundene opplever deg som tilstedeværende og aktiv på sosiale medier, vil inntrykket de har av deg og din virksomhet bli bedre enn om du er fraværende, noe som logisk nok kan føre til flere kunder for deg i fremtiden. Sagt på en annen måte kan man si at man i stor grad har flyttet den gamle kundeservicen over til sosiale plattformer – og kundeservice er definitivt ikke mindre viktig nå enn tidligere.
Fordeler med fokus på SEO
Å fokusere på søkemotoroptimalisering er absolutt en foretrukken strategi dersom du ønsker å ekspandere den digitale markedsføringen din. Jeg har tidligere skrevet et blogginnlegg om viktigheten av SEO her, fordi størsteparten av dagens forbrukere foretar Google-søk før de tar en kjøpsbeslutning. Vi vet at ganske få bryr seg om å gå på skattejakt i søkeresultatene, siden Googles algoritmer sørger for at man stort sett får et behov tilfredsstilt bare ved å sjekke ut de øverste resultatene. Derfor ønsker ingen virksomhet at deres nettsider skal havne langt ned på siden, eller enda verre, ikke på førstesiden i det hele tatt. Derfor er det viktig at man fokuserer på å ha riktige “keywords”, slik at man oppnår en fordelaktig posisjon som genererer kundetrafikk.
Finn balansen
Om man skal ha en suksessfull virksomhet i dag er det viktig at man vet hvordan man skal forholde seg til både SEO og markedsføring gjennom sosiale medier. Man kan komme langt med perfekte strategier på bare en av dem også, men de virksomhetene som gjør det aller best har ofte den fellesnevneren at de har en effektiv miks av elementene. Markedsføringsaktivitetene må supplere hverandre og fungere i samsvar.
Holder man strategiene isolert fra hverandre, risikerer man å miste mange gode muligheter. For eksempel – dersom man er god på sosiale medier, og har en god strategi for markedsføringsarbeidet på disse plattformene, vil det faktisk igjen kunne øke synligheten din i organisk søk. Man bør ha kunnskap om hvordan slike ting henger sammen, for da vil man gjøre ting relativt mye enklere for seg selv.
Keywords er viktig det – men det er også viktig å ikke glemme den potensielle verdien av gode beskrivelser og bilder, linker fra andre seriøse nettsider, og jevnlig oppdatering av kvalitetsinnhold, som alt bidrar til søkemotoroptimaliseringen. I tillegg må man notere seg nok en gang at mange ulike former for digital markedsføring kan kombineres, og at det samlet kan skape en bedre effekt av hele kampanjen enn man vil klare ved å jobbe isolert med ulike aktiviteter.
Der i mot kan det være for krevende for nybegynnere å kombinere SEO og sosiale medier helt i starten. Det krever kunnskap og en smule kontroll på det man driver med, ellers vil det fort bli vanskelig og lite motiverende. Dermed bør man vurdere hvorvidt man skal gå “all in” med det samme, eller om man skal arbeide med SEO og sosiale medier separat en periode, før man etterhvert jobber for å kombinere disse i en mer omfattende plan senere.
Det viktigste er at man legger en strategi for å gi den potensielle kunden det den vil ha, slik at man får flere kunder og igjen mer trafikk til nettstedet sitt. Man bør belage seg på å bruke noe tid på å finne en balanse mellom fokuset på SEO og fokuset på markedsføring gjennom sosiale medier, men det viktigste er at man ikke prioriterer en ting i så stor grad at det andre går i glemmeboken.
/ Annsofi Klevfoss