Eier man en nettside i dag er det viktig at den har høy kvalitet. Du har kanskje en nettbutikk hvor du ønsker konverteringer. Disse konverteringene vil ikke nødvendigvis komme automatisk uten at du optimaliserer siden din. Fokus på søkemotoroptimalisering (SEO) er en god strategi for å bli synlig i Google. SEO er et stort felt det tar tid å bli god på, men det finnes noen geniale verktøy man bør merke seg:
Dette innlegget dedikeres til en gjennomgang av Google Search Console, et verktøy for overvåkning av nettsidens Google søk-resultater. Jeg vil også trekke inn Yoast SEO, en WordPress-plugin som hjelper deg med optimalisering.
Google Search Console – Hva er det?
Hvis du driver et nettsted har du sikkert stilt deg selv spørsmålet: «Hvor lett finner kundene frem til siden min?» Du følger kanskje med på Googles søkemotor etter hvilke rangeringer du får basert på ulike søk. Det er viktig å ha fokus på rangeringer og synlighet på søk, siden det ofte er stor konkurranse om å nå ut til samme målgrupper. Om du har digital kompetanse omkring SEO, og kjenner til hvilke verktøy og hjelpemidler som kan øke nettsidens rangering, vil du i mange tilfeller ha et verdifullt fortrinn.
Google Search Console er enkelt forklart et verktøy som sørger for at Google finner nettsiden din og får tilgang til dens innhold, og at den dermed vises ved søk på relevante søkeord. Du kan få forståelse av hvilke faktorer Google vektlegger for din rangering i Googles søkeresultater, og optimalisere ut i fra disse opplysningene.
Slik installerer du Google Search Console
Det første du må gjøre når du skal koble Google Search Console til en nettside du administrerer, er å sørge for at den mailen du er innlogget på er registrert som administrator for nettsiden.
Hvis du er logget inn i Google på en annen mail, som ikke er registrert som administrator, vil du kun få opp en feilmelding. Dersom du ikke er oppført som administrator med mailen din, og skal være det, vil den enkleste måten å løse dette på være i Google Analytics.
- Slik legger du til administrator gjennom Google Analytics:
- Klikk på «Administrator» som står nederst på siden i oransje, og velg videre «Brukeradministrator».
- Skriv inn ønsket mailadresse i feltet «Legg til tillatelser for», og velg hvilke funksjoner som skal være gjeldende for vedkommende, og «legg til».
Når du har fått koblet mailen til administratorfunksjon, kan du gjennomføre koblingen til Google Search Console.
Du velger «Legg til en egenskap», hvor du så limer inn nettstedets URL (pass på at denne er riktig), og velger «Legg til».
Det kan ta noe tid før du får tilgang, men når tilkoblingen er klar vil Search Console «dashboardet» se ut som bildet over her. Det du må gjøre for å overvåke Google resultatene til nettsiden, er å trykke der det står «Se detaljer».
Hjelpen Google Search Console tilbyr
Når du går inn på Search Console for nettsiden du ønsker å overvåke, vil førstesiden inneholde dette:
Dette er i hovedsak de viktigste tingene Google Search Console tilbyr deg. De fleste som driver en nettside, bør være interessert i å vite så mye som mulig om hvilke sider som er de med flest klikk og visninger, og når man skal nå ut til målgrupper er det helt sentralt at man vet hvilke søketermer som fungerer. Søkeord bør man alltid ha en viss oversikt over, både med tanke på når man skal lage innhold på nettsiden, men også når man skal drive strategisk med for eksempel meta-tekster og annonsering, for å nevne noe. Hva folk søker etter er helt kritisk for om du synes eller ikke, og det handler om å lage relevant innhold basert på søketermer man ønsker å bli synlig under.
Det som kan være mest interessant for deg i hverdagen, er å holde oversikt over hvordan det står til med søketrafikken din. Hvis du klikker deg inn på den øverste blå boksen «Se de mest populære sidene», vil du få tilgang til denne siden:
Her får du en visuell oversikt over hvor bra din nettside gjør det på søk. Søkeanalysen lar deg se totalt antall klikk og visninger nettsiden din har fått fra Google søk, i tillegg til gjennomsnittlig klikkfrekvens og plassering/rangering (innenfor et tidsrom du selv kan bestemme).
Du kan velge om du ønsker å se tallene for «sider» og/eller «søkeord», for eksempel, som kanskje vil være det mest aktuelle for de fleste.
Du kan også se hvor mange som har lenket til nettstedet ditt, noe som kan være nyttig å ta en titt på. Trykk på «Linker til nettstedet ditt». Googles søkemotor liker at nettsider lenker til andre nettsider, fordi det hjelper søkemotoren å forstå hvilken relevans innholdet ditt har – noe som forenkler jobben å koble brukere sammen med relevant innhold. Det å lenke til andres nettsider (så lenge det er relevante sider som gjerne er autoriteter innenfor temaet) er supersmart – nettopp fordi det bidrar til at Google anser også din side som mer relevant og kvalitetssikret, og kan belønne deg med bedre rangering.
«Mobil brukervennlighet» er også grei å sjekke ut. I en tid hvor de aller fleste besøker nettsiden din fra mobil, og ikke pc, er det ekstremt viktig at den mobile brukeropplevelsen er god og enkel. De fleste som mister potensielle kunder, mister dem fordi siden er for rotete og vanskelig å navigere på.
En annen ting som ofte koster virksomheter kunder, er at sidene tar for lang tid å laste inn. Særlig nettbutikker som har mye bilder og tunge filer som skal laste, sliter ofte med dette. En lastetid bør aldri overstige 3 sekunder, for konverteringsraten synker i gjennomsnitt med 7 prosent for hvert sekund siden bruker på å laste.
Google Search Console tilbyr ressurser for å sjekke lastehastigheten til nettsiden din, som kalles PageSpeed Insight.
Jeg syns derimot det er like enkelt å sjekke dette gjennom kontoen jeg allerede har i Google Analytics, som er koblet til mitt nettsted:
Verktøy for å forbedre tilstedeværelsen
I tillegg til den Google Search Console oppgavelinjen jeg har presentert for deg i dette innlegget, tilbyr siden også andre ressurser du kan dra nytte av.Dette er en liste over hvilke verktøy Google Search Console kan tilby deg for å bedre tilstedeværelsen i Google søk.
Yoast SEO: Nyttig plugin!
Jeg benytter WordPress som plattform for min nettside, og har funnet ut at utvidelsen «Yoast SEO» er noe jeg ikke ønsker å klare meg uten. Det er et fantastisk hjelpemiddel som sørger for bedre søkemotoroptimalisering av både nettsiden min som helhet, og også innleggene jeg skriver hver for seg. Når jeg skriver innlegg, slik jeg gjør nå, går jeg alltid gjennom SEO-verktøyet mitt som ligger nederst på siden, under skrivefeltet mitt.
Slik fungerer det:
- På første bilde under her har jeg ikke gjort noe enda. Du kan se at innlegget mitt foreløpig vil fremstå slik som dette i Google Søk. Det ser ikke veldig fengende ut, og jeg tviler på at det beskriver godt overfor de som søker etter Google Search Console hva de faktisk vil finne av innhold på siden min.
- Derfor velger jeg å endre «snippet», slik at jeg kan skrive en mer appellerende og relevant SEO tittel og Meta-beskrivelse. Du ser da at innlegget mitt vil vises annerledes visuelt i Google søkeresultater.
Når jeg har gjort dette velger jeg også hva som skal være mitt «fokus nøkkelord» for innlegget. Her velger jeg logisk nok «Google Search Console», siden det er et begrep jeg både har brukt mange ganger, og som er mest relevant for innholdet du faktisk finner i innlegget.
Legg da merke til at prikken som tidligere var grå, nå blir grønn. Det er et tegn på at innlegget mitt nå har god søkemotoroptimalisering.
Håper du vil finne dette innlegget nyttig, og lykke til med søkemotoroptimaliseringen!
// Annsofi Klevfoss
(Hvis du vil ha 6 tips til bedre søkemotoroptimalisering kan du lese Stine sin blogg)
Kilder:
https://support.google.com
www.google.com/webmasters/tools
Alle bilder er egne skjermbilder fra min konto i Google Analytics, Google Search Console og WordPress.
Eivind Bodding
mars 9, 2017 @ 4:07 pm
Veldig bra innlegg, Annsofi! Du ser viktigheten i å jobbe med organisk synlighet og gir oss en enkel og oversiktlig innføring i Search Console som jeg tror mange har nytte av å bruke. Bra! 🙂
aklevfoss
mars 9, 2017 @ 6:05 pm
Takk for kommentar, Eivind. Og takk for spennende forelesning i dag, lærte mye nyttig!
Stine Skalleberg
mars 9, 2017 @ 5:50 pm
Et nyttig og velformulert innlegg Annsofi! 🙂 Du guider leseren gjennom og det er veldig lett å forstå hvordan man implementerer de ulike tingene. Takk for nyttig informasjon og bilder, du er god.
SEO: seks tips til hvordan bli bedre på søkeoptimalisering
mars 9, 2017 @ 7:01 pm
[…] Search Console er med andre ord et sporingsverktøy som kan hjelpe deg til å finne ut hva som må optimaliseres på ditt nettsted, samt hvilke sider brukerne dine ser ut til å bruke mest tid på. Husk at hvert klikk du får gjennom søkeresultatet ses på som et kvalitetspoeng hos Google, derfor gjelder det å vite hvilke søketermer brukerne benytter når de er ute etter det du tilbyr. Vil du lære hvordan du implementerer Google Search Console på ditt nettsted, ta turen innom Annsofi sin bloggpost her. […]