DIG2101-klassen er denne uken på studietur i Dublin, og i dag har vi vært så heldige å få deltatt i en forelesning ved DIT School of Marketing. Foreleser Giovanni Schiuma var kommet fra sitt universitet i Italia for å holde seminar i «Strategic knowledge assets management for business value creation».
Et av hovedtemaene under dette seminaret var hva kunnskap i organisasjoner er, og hvorfor det er så viktig for organisasjoner å ha gode kunnskapsressurser. Foredraget hadde som mål å belyse for oss hvordan kunnskapsressurser bidrar til verdiskapning i organisasjoner. Jeg har valgt å skrive et innlegg inspirert av dette foredraget.
Hva er kunnskap?
Er det noe vi har lært i dag, så er det at kunnskapsbegrepet kan omfatte enormt mye, og det er flere riktige måter å definere begrepet på. Det perspektivet vi har behandlet begrepet fra i dag er et ressursbasert perspektiv. Kunnskap defineres altså som ressurser en organisasjon innehar i større eller mindre grad. Dette kan igjen forstås som for eksempel all erfaring en organisasjon har opplevd, eller alle prosesser som er prøvd ut og innarbeidet, og alt det menneskene innad i organisasjonen har av kunnskap. Dette for å nevne noe.
Det er viktig å ikke blande begrepene informasjon og kunnskap. Når man mottar informasjon, vil man sortere denne informasjonen og forsøke å bygge en forståelse av hva man har lært. Denne forståelsen bygger man ut i fra hva man kan fra før, og det er ikke før du senere gjør noe i praksis at du bygger kunnskapen din. Man kaller dette «learning by doing».
Hvorfor er kunnskapsressurser kritisk?
Det som er helt essensielt for oss å være klar over, er at menneskets hjernekapasitet er begrenset. Vi greier ikke å fokusere på mange krevende oppgaver av gangen, noe som fører til at det vi velger å rette fokuset mot, er det vi anser som viktig. Vi tenker rett og slett ikke på at mye av det vi overser kan gi oss like mye verdifull informasjon og nyttige ressurser som det fokuset vårt er rettet mot. Som regel fokuserer vi på det vi kan se eller røre, noe som fører til at kunnskap som ressurs i organisasjoner ofte overses og undervurderes. Vi distraheres fra andre hold, og risikerer dermed å miste forståelsen av en situasjon.
Kunnskap er noe vi ikke kan se, og vi anser det dermed ikke som en viktig komponent i organisasjonen vår. Dette er en feil antakelse som kan virke svært ødeleggende for organisasjonen. Man bør anse kunnskapsressursene som organisasjonens DNA. Konkurranseevnen til en organisasjon er i stor grad basert på eierskapet av unike og ikke-etterlignbare kunnskapsressurser, altså immaterielle ressurser man verken kan se eller ta på. Kunnskap og kompetanse kan anses som selve motoren i konkurranseevnen.
Hvordan bidrar kunnskapsressurser til verdiskapning?
Det som beskriver situasjonen til mange organisasjoner og virksomheter i dag, er at man befinner seg i svært komplekse omgivelser. Selv om man vet hva man skal gjøre, og også hvordan man skal utføre aktiviteter man har planlagt, er det umulig å alltid forutse hva som skjer. Så selv om vi har mye kunnskap så vil ikke alltid dette i seg selv sørge for at vi gjør ting riktig. Man er nødt til basere kunnskapen også på menneskelige evner som kreativitet og intuisjon. Det er ved å ikke glemme de menneskelige evnene at man vil ende opp med en konkurransedyktig organisasjon.
Hva er egentlig verdi?
Verdiskapning i organisasjonsperspektiv er ofte hvorvidt organisasjonen er konkurransedyktig, og det handler ofte også om markedsverdien, som for eksempel hvilke profittmuligheter organisasjonen har. Verdien kan derimot også omfatte mange ulike komponenter: som brand, identitet, patenter, interessenter, omdømme og kultur osv. Når det kommer til markedsverdi er en viktig komponent den intellektuelle kapitalen organisasjonen innehar.
Vi snakket om verdiskapning i dag definert som hvilken verdi man skaper for organisasjonens omgivelser, som for eksempel kundene. Hvilken verdi vil en kunde få av å henvende seg til din organisasjon i forhold til en annen organisasjon som tilbyr tilsvarende produkter eller tjenester? Hvilken verdi får for eksempel en forbruker som kjøper iPhone fremfor et annet brand? Dette handler ikke utelukkende om at man kjøper en praktisk dings man kan ringe og sende mail med – det handler om noe større og mer omfattende, som identitet og fellesskap.
Verdiskapning kan handle om organisasjonens evne til å skape fornøyde kunder ved å tilfredsstille deres behov. Men hvordan skaper man egentlig fornøyde kunder? Det gjør man ved å utøve en god «opptreden» overfor kunden. Man kan derimot ikke alltid greie å gjøre dette på egen hånd. Så ofte vil prosessen å skape fornøyde kunder henge sterkt sammen med evnen til også å skape fornøyde ansatte, leverandører og andre aktører som investorer og samfunnet for øvrig. Det er altså ekstremt mange komponenter som påvirker organisasjonens mulighet for suksess.
Kunnskap spiller en sentral rolle
For å evne og skape fornøyde kunder må du ha rett kompetanse bygget på kunnskap. Det er her kunnskapen kommer inn i bildet. Kunnskap vil føre organisasjonen til å utføre aktiviteter som igjen vil levere god opptreden og generere verdi. Det forklarer kort hvorfor kunnskapsressurser er så viktig, og hvordan det skaper verdi.
Det som er kritisk for en organisasjon som ønsker å skape verdi, er evne til å lære og evne til å spre kunnskapen innad i organisasjonen, både mellom individer og grupper. Det kan utgjøre en stor forskjell at man er gode på å skape kollektiv kunnskap ut fra hva de enkelte individene i organisasjonen besitter av kunnskap hver for seg. Dette vil ha mye å si for organisasjonens evne til å være konkurransedyktig i markedet.
Så… – Husk å ha en strategi for organisasjonens kunnskapsressurser!
/Annsofi Klevfoss