Tidligere denne uken hadde vi gjesteforedragsholder på Høyskolen Kristiania. Prashant Søegaard, som er client partner i Facebook med mange store kunder i sin portefølje, anla et besøk til studentene i digital markedsføring for å snakke om markedsføring på Facebook. Han hadde mye nyttig å meddele, så jeg velger å skrive et innlegg med de viktigste momentene det ble snakket om denne dagen. Først og fremst er det viktig å ha overblikk over hvordan markedsføring har endret seg som følge av nye trender. Derfor vil jeg nedenfor i grove trekk presentere denne utviklingen, før jeg skal dele med deg tips til hvordan du kan bli en god markedsfører på Facebook.
Trender vi må tilpasse oss etter
- Folk bruker stadig mer tid på mobil
Det er ingen hemmelighet – Vi bruker mer tid på mobilen nå enn noen gang før, og utviklingen kommer til å forbli. Dette er allmenn viten, og sikkert ikke svært interessant informasjon å få gang på gang. Det som likevel kan være interessant sett i syn av en digital markedsfører, er å vite hvilke konsekvenser dette har fått og vil få for jobben man skal gjøre. Vi ser at trenden med økning i mobilbruk går på bekostning av surfing på desktop – altså vil det bli enda mer relevant enn tidligere å snakke om markedføring tilpasset ulike «devices». Det vil bli helt avgjørende hvor god du er på å skape mobilvennlige annonser tilpasset en mobilbruker på farten.
For å basere utsagn med tall, kan jeg meddele at 60% av all tid vi bruker på internett er på mobilen. Det er ganske mye når man tenker etter. Der igjen er hele 82% av tiden brukt på ulike apper. Se for deg utviklingen videre ut i fra dette: TV brukte 47 år på å nå en brukermasse på 41 millioner mennesker – Mobilen brukte 5 år på å få til det samme. Det er 42 år kortere tid.
Over 80% nordmenn bruker mobil daglig, og det er klart denne utviklingen er en gullgruve for deg som mestrer riktig markedsføring.
- «Birth of E-Commerce» – Fra fysisk butikk til nett
Vi har i stor grad beveget oss bort fra fysiske butikker til fordel for butikker på nett. Denne utviklingen kaller vi Birth of E-Commerce. Selv om fysiske butikker fremdeles består, bruker vi mobilen i økende grad til å planlegge kjøp, blant annet. Tiden er absolutt moden til å tenke over hvordan man best mulig kan utnytte denne utviklingen i markedsføringsøyemed.
- Internett påvirker, men vi kjøper i butikk. «Mobile-first Commerce»
Selv om utviklingen går mot nettbutikker, ser vi at fremdeles 90% av de faktiske salgene fremdeles skjer i de fysiske butikkene. Det som derimot er trenden, er at disse kjøpene er påvirket av de online kanalene. Vi har en sterk tendens til å søke etter produkter og tjenester, gjerne på mobil, før vi går til en fysisk butikk for å gjennomføre kjøpet.
Den trenden ved at vi sitter på mobilen vår og søker etter varer, har også etterhvert ført til en utvikling av at vi også handler via mobilen. Dette er ikke fullt så omfattende enda, men man kan være sikker på at det vil bli en mer fremtredende trend etterhvert.
- Fra tekst til visuell kommunikasjon
Først skulle telefonene bli mindre og mindre – men nå har skjermene begynt å bli større igjen. Dette fører til at folk med store skjermer etterspør mer visuelt innhold. Dette mye fordi visuell kommunikasjon er den enkleste måten å kommunisere på. IG har mange brukere som daglig viser livet sitt gjennom bilder og ulike filtre. Kommunikasjonen går mye raskere med bilder, vi prosesserer faktisk bilder 60 000 (!) ganger raskere enn ord, så vi kommer til å bevege oss mer og mer bort fra lange skrevne blogginnlegg som det jeg nå skriver, til fordel for bilder og video.
- «Alt konkurrerer med alt!»
Dette handler om at gapet mellom innholdsproduksjon og hvor mye vi faktisk klarer å konsumere vil fortsette å øke. Vi har ikke kapasitet til å få med oss alt som skjer, og løsningen på det blir at aktører som Facebook serverer deg «aviser» personlig tilpasset dine interesser. Hver gang du logger deg inn på Facebook, så må du ikke tro det er tilfeldig hva som dukker opp i newsfeeden din. Dette er produsert innhold som må gjennom et trangt nåløye for å fortjene din oppmerksomhet.
Hvordan bli en «awesome» markedsfører på FB
Jeg nevnte at vi mobilbrukere er ganske mye på ulike apper. Hvilke apper tror du vi benytter oss av? Vi har et par gigantiske markedsaktører som særlig opptar tiden vår. I 1 av 5 minutter du er på mobilen din, i gjennomsnitt, så er du enten på Facebook eller Instagram. Tenk på hvor mange muligheter du har til å nå potensielle kunder på disse plattformene. FB og IG regnes som de største mediekanalene i Norge, hvor du kan nå brukere reflektert i alle aldersspenn. Hvis du ønsker å nå ut til folk både nå og i fremtiden, så er dette plattformene å gjøre det på – vi ser jo for eksempel ikke på TV lenger.
For å bli en god Facebook-markedsfører, anbefaler Søegaard at du følger følgende 7 trinn:
1. Tracking
Det er mange faktorer som påvirker kjøp, og du ønsker å vite hva som får brukere til å bli kunder. Som oftest er det en vanskelig oppgave å fastslå nøyaktig hva det var som påvirket de iløpet av kjøpsprosessen. Derfor kan det være smart å innstallere plugins som Facebook Pixel og SDK. I dag må vi forholde oss til forbrukere som surfer nettet på tvers av nettsider i jakten på lave priser, og derfor tilbyr Facebook den muligheten å samle informasjon om brukerne. SDK gir deg muligheten til å måle trafikk på apper.
2. Målretting
Vi befinner oss absolutt ikke lenger i den tiden hvor massemarkedsføring var effektivt. Nå er det relevans som gjelder. Derfor kan det være kritisk for deg at du mestrer markedsføring mot ulike segmenter. Helt generelt kan målsetting og segmentering handle om å skille publikum fra hverandre basert på demografi, lokasjon, interesser og atferd.
Det som kan være like så spennende og effektivt kan være å målrette mot «lookalike audiences»: Når du for eksempel allerede har en verdifull kundemasse, så ønsker du kanskje å nå ut til flere personer innenfor samme profil. Dette kan du få til ved hjelp av Facebook, fordi de finner personer med samme trekk som de du ønsker å sammenligne med, slik at du potensielt får et enda større kundespekter.
Ikke slå deg helt løs og glem strategien din, selv om mulighetene er mange. Farene som foreligger er å glemme hvem som faktisk er målgruppen din, og risikere dobbeleksponeringer fordi man ikke klarer å makse ut på de ulike segmentene, og ender med en for bred målretting. Ingen ønsker å bli bombardert med samme annonsen for mange ganger.
Den beste strategien man kan legge seg på når det kommer til målretting er «retargeting», eller «remarketing». Da når man ut til personer som allerede har vist interesse ved å ha besøkt nettstedet ditt og kanskje også kjøpt noe av deg.
3. Kreativitet
Du har 3 sekunder på deg til å overbevise en person til å stoppe scrollingen. Når man som markedsfører må forholde seg til dette, i tillegg til at man i stor grad konkurrerer med innhold både fra målgruppens venner og familie, må man sørge for at annonser blir svært relevante for mottakeren. Derfor er kreativitet viktig. I mobilverden må du fortjene den oppmerksomheten du får, både med tanke på at noen fysisk må stoppe opp for å se annonsen din, og fordi FB favoriserer relevant innhold og rangerer dette høyest.
Tenk på følgende:
– Du må skape en historie rundt annonsene, og du bør komme raskt til et fengende poeng.
– De fleste videoer på FB blir sett uten lyd.
– Skjermformatet på mobil foretrekker vertikale videoer – hvis du tar hensyn til dette får du dobbelt så mye skjermplass.
– Canvas er et format som gir annonsen din fullskjermmodus, noe som er en bedre opplevelse mottakeren.
4. Bud og auksjon
Det er 3 ting som påvirker visningen av din annonse:
Kvaliteten på kreativitet/relevans + Målretting + Bud
Det nytter ikke å betale seg til plassering hvis man ikke har noe som helst relevant å komme med, det vil bli unødvendig dyrt for deg. Sørg for å justere budskapet ditt så målgruppen ikke rekker å gå lei, og by så mye du er villig til å betale så lenge du ikke går i minus. I de fleste tilfeller vil det du faktisk betaler, være lavere enn hva som er ditt høyeste bud.
5. Optimalisering
Hvordan skal du optimalisere kampanjene dine når du ikke har mer å tilføye målgruppen din?
– Ulike budtyper kan resultere i ulike publikum. (CPM= Kostnad per 1000 visning, noe som er hovedkjøpsmetoden på Facebook. CPC= Kostnad per klikk, noe som ikke er like relevant bestandig)
– Organisk spredning er på vei nedover – mange konkurrerer om newsfeeden.
– Det er viktig å vurdere hva man faktisk ønsker å oppnå, for billige konverteringer betyr ikke nødvendigvis bred rekkevidde, og vice versa.
6. Annonse-elementer
Det er mange ulike måter å annonsere på – man har mange tilgjengelige formater. Det sentrale er at det kreative man bruker er noe man kan bruke i ulike deler av annonseringen sin, så lenge man gjør annonsene hyperrelevante i forhold til tid, sted, vær og årstider, osv.
Noen viktige annonseelementer det er greit å ta stilling til er:
– Foto
– Domene
– Link
– Side
– Video
– Slideshow
– Dynamiske annonser
7. Plassering
Vær klar over hvem du ønsker å nå. Målsetting er ekstremt viktig hele veien, for dersom du ikke vet hvem du ønsker å nå blir oppgaven å finne plassering for annonsene dine en ganske vanskelig jobb. Da risikerer du at du ikke når målgruppen på best mulig sted til lavest mulig kostnad, noe som bør være drømmen for alle markedsførere. Man ønsker at stedet annonsen faktisk vises skal være et relevant sted der målgruppen faktisk oppholder seg.
Det finnes etterhvert mange plattformer å være synlig på, men vær selektiv og tydelig i målrettingsformuleringene dine, for da vil du nå publikum som i høyest grad er tilbøyelige til å bli betalende kunder.
«Ikke glem at formulering av hovedmålsetting skal være din førsteprioritet, alltid!»
LYKKE TIL!
// Annsofi Klevfoss