Som praktikant i Trigger, fikk jeg i dag lov til å være med på presselansering på Telenor Fornebu. For et par uker siden ble Djuice slått sammen med Telenor, og samtidig benytter Telenor anledningen til å satse på et nytt abonnement – tilrettelagt for et nytt og krevende segment!
«YNG» er et abonnement skreddersydd for Telenor sine brukere mellom 18 og 28 år. Vi snakker ubegrenset musikkstreaming, Data Switch, Rollover på datamengden samt forsikringen Swap Pluss.
Unges mobilhverdag
Den nye gruppen Telenor nå satser på utgjør omtrent 17 prosent av kundemassen. Denne gruppen står for 40% av databruken i Telenor-nettet.
Elise By Olsen, redaktør i Recent, stod for startskuddet og ga tilhørerne et innblikk i mobilhverdagen til unge i dag. Hun skapte et bilde av mobilen som en helt sentral del av livet, og mobilnettet som et fristed. «En fantastisk arena for tilfredsstillelse» kalte hun det, og poengterte hvor viktig det er for oss unge å skape både en personlighet, og en sosial og kulturell tilhørighet, på mobilen. Generasjon Z er alltid aktive, og vi følger med på trender og kulturer døgnet rundt. Vi har oppdaget hvordan mobilen og nettet potensielt skaper nye og innovative måter å jobbe på, og vi har forståelse for hvilke fantastiske funksjoner dette kan ha i hverdagen vår.
Mobilen skal underholde og skape fellesskap
Noen tall fikk vi presentert av Nils Petter Strømmen, representant for Kantar TNS (og generasjon X for øvrig). Deres grafer viser at unge voksnes mobilbruk kan ses som den største digitale revolusjonen vi har hatt til nå. Vi snakker ofte om TV som den største revolusjonen, men det har faktisk ikke vært noen ting som kan måle seg med hva vi har sett for mobilbruken. 88 % benytter seg daglig av mobilt innhold, og så godt som alle unge voksne har i dag en smarttelefon. Vi ser selvfølgelig på mobilen som en samling av nyttige verktøy, men underholdning og tidsfordriv står særdeles høyt på listen. «Mobilen er først og fremst et sosialt lim» ble det sagt. 89 % av oss bruker Facebook hver dag, og henholdsvis 78 % og 59 % bruker Snapchat og Instagram like hyppig.
Chatting er den viktigste funksjonen sett i øyne av de unge voksne, der fritidsplanlegging scorer høyt som underliggende faktor.
Det som veldig tydelig beskriver dette segmentet er verdsettelsen av underholdningsmuligheter. Hovedsakelig liker vi at folk deler ting, men ganske få oppgir at de selv deler noe – og når man først deler noe på sosiale medier så er igjen underholdning det mest hyppige, mens saker omkring politikk og samfunnssaker havner svært langt ned. Man kan tro, og kanskje også håpe, at dette skyldes oppfattelse av høy risiko rundt deling av slike saksområder.
Data-angst – «Fear of missing out»
Vi bruker mer enn tre timer på mobilen hver dag. Med andre ord bruker vi potensielt enorme mengder mobildata. TNS har gjennomført en undersøkelse hvor de har kartlagt at en stor andel unge voksne i dag har en følelse av at de må være tilgjengelige hele tiden. Denne følelsen i tillegg til følelsen mange har av at man må «prestere» godt å sosiale medier og fremstå som perfekt og vellykket, kan bli uheldig når man har en konstant frykt for at mobildataen skal ta slutt.
Vi er rett og slett tilpasset livene våre til mobilen, og er blitt totalt avhengige av å være på nett. Å ha begrenset datamengde, og der igjen måtte begrense bruken, skaper en ubehagelig følelse for mange. I tillegg har de nyere trendene som hyppig musikkstreaming, filmstreaming og mye lytting til podkast ført til at man bruker stadig mer datamengde stadig raskere. Dette fører til enda mer «data-angst», og det er dette Telenor ønsker å ta tak i med denne nye satsingen med «YNG».
En strategisk satsing – Ikke bare et abonnement
Leder for Telenor YNG, Thomas Barre, snakket om at YNG ikke på noen måte skal bli en ny Djuice. Han gjorde det også tydelig at YNG ikke bare er et abonnement, men en større strategisk satsing. Visjonen er å bidra til en forskjell i positiv retning, ved å skreddersy unike fordeler utelukkende tilpasset segmentet «18 til 28 år», med en pris denne gruppen kan akseptere.
Det som kjennetegner segmentet, og som gjør de til både en ekstremt viktig og vanskelig kundegruppe for Telenor, er at de krever kvalitet samtidig som pris vil avgjøre.
«Generasjon Y er i en tidlig etableringsfase, og de forventer mer for mindre.
De vil ha i både pose og sekk»
– Thomas Barre
Når den kanskje vanskeligste kunden å tilfredsstille, også potensielt er storforbrukeren av tjenestene dine, må man forsøke å finne på noe smart. Det er dette Telenor forsøker å få til med YNG.
Nedenfor kommer en beskrivelse av abonnementets fordeler:
- Music Freedom
Med YNG har du mulighet til å streame ubegrenset musikk fra Spotify og Tidal, Apple Music og Google Music. Dette betyr at musikkstreamingen ikke har innvirkning på datamengden din. På toppen av det hele fungerer dette tilbudet i hele EU og EØS. - Autobooster
Med Autobooster går du aldri tom for data. Dersom du skulle bruke opp din inkluderte datamengde, vil du kunne få 1GB ekstra for 49 kr. - Data Switch
Vi ringer stadig mindre, til fordel for å chatte og snappe mer. Hvorfor ikke derfor ha muligheten til å bytte inn taletid man vet man ikke kommer til å bruke, i ekstra GB? I YNG kan du bytte ut den frie talen med 60 samtaler og 1 ekstra GB en gang i måneden. Skulle du om formodning ha behov for mer enn 60 samtaler etter gjennomført bytte, vil hver samtale koste deg 1 kr. - Rollover
Om du skulle sitte igjen på slutten av måneden med ubrukt mobildata, vil dette automatisk bli overført som tillegg til neste måned. - Swap Pluss
Unge i dag har ofte både nye og dyre mobiler, og derfor kan det være en grei sikkerhet å vite at man gjennom mobilabonnementet har Telenors beste forsikring. Om du på en eller annen måte skulle ødelegge eller miste mobilen din, får du uansett en ny tilsvarende mobil etter én virkedag.
/Annsofi Klevfoss
Kilder:
Presselansering, Telenor Fornebu (07.03.17)
Telenor.no
Ingrid Vervik Salte
mars 7, 2017 @ 9:26 pm
Interessant innlegg Annsofi! Spennende muligheter du får via Trigger 🙂 Skal selv jobbe med dette prosjektet fremover, faktisk. Stor satsing av Telenor, med fokus på et viktig kundesegment. Blir spennende å se hvordan det utvikler seg!